Krenula je polako ali sigurno sezona odmora, sezona festivala, sezona prokuvavanja. Ako ste kojim slučajem ostali samo kod treće stavke, evo nekih naših ideja kako možete ispratiti jun.

Svake godine se u ovo doba održavaju Vidovdanske svečanosti u Ćupriji. Bude tu raznih zanimljivih događaja poput predstava, koncerata, tribina, pa će tako i ove biti, zato ispratite program i izaberite šta vam se sviđa. Biće tu za svakog ponešto.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, održaće se u četvrtak ,,Vidovdansko veče“ povodom nacionalnog praznika. Tom prilikom ćete moći da čujete  crkveni hor iz crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a duh srednjeg veka oživeće Viteška družina ,,Crni medved“.

Kustosi muzeja Smiljana Dodić i Duško Grbović upoznaće posetioce sa kulturnom baštinom i srednjovekovnom Jagodinom.

27. Jun, početak zakazan za 19 h

 

A u Paraćinu za ovaj nacionalni praznik, očekuje vas jedna zanimljiva izložba.

,,Tradicija vašara u Srbiji“ je izložba koja obuhvata raznovrstan arhivski materijal nastao od sredine 20. veka do danas, a koji predstavlja osobenosti narodnog života i kolektivnih manifestacija.

Izložba „Tradicija vašara u Srbiji” otkriva široj javnosti nepoznat aspekt vašara i njegovu simboličku funkciju koja danas uključuje i savremene fenomene potrošačke kulture, hiperprodukciju, industrijske robe i savremene muzike. Autor izložbe je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije, a izložba je nastala sa idejom da se deo originalne građe objedini i prikaže najširoj javnosti.

Otvaranje izložbe je petak, u Zavičajnom muzeju Paraćin, u 13 h.

U Kulturnom centru u Jagodini za Vidovdan dođite na manifestaciju koja nosi naziv „Desanki u čast“

Projekat Desanki u čast – ženska lirika, predstavlja odabir solo pesama komponovanih na stihove Desanke Maksimović i odabir njene poezije, u čast obeležavanja 125 godina od rođenja i 30 godina od njene smrti (2023).

Pesme su komponovale kompozitorke Mirjana Živković, Vera Milanković, Milanka Mišević i Milana Stojadinović Milić i one predstavljaju sećanja na Desanku i njeno stvaralaštvo. Ali osim toga,  posebna pažnja je posvećena i promovisanju domaćeg ženskog stvaralaštva u oblasti muzičke umetnosti, kao i sinergiji dramskog i muzičkog izraza.

Dan posle, na istom mestu, Gljivarsko društvo Juhorski vrganj organizuje zanimljivo predavanje na temu „Jestive pečurke i njihove otrovne dvojnice“ što je za ljubitelje pečuraka vrlo korisno predavanje. Ovo predavanje se organizuje u okviru manifestacije „Gljive Juhora“. O celoj manifestaciji pronađite informacije na slici ispod.

I za kraj, mi smo vam priredili jednu super energičnu i veselu svirku.

U petak, 28. nam dolazi bend Čvrge!

Sjajni pank/ska bend koji čine članovi iz različitih gradova – Požarevca, Kragujevca, Beograda. Oni još od 2011. grade svoju priču i stvaraju svoje autorske stvari.

Trenutnu postavu benda čine Danijel Panić (vokal, trombon)
Jovana Stanojević (truba)
Dušan Radovanović (gitara)
Marko Živković (bas gitara)
Miloš Kostić (bubnjevi)
Stefan Milenković (gitara)
Nikola Lončar (saksofon)
Stojan Arsić (udaraljke).
Na živahnu svirku ovog veselog benda dođite 28.juna!
Ulaz će se naplaćivati 300 dinara, a ko ne dođe, dobije čvrgu od nas 🙃