Dobro došli u mesec april! Za početak ovog meseca spremili smo vam svašta zanimljivo. Jeste li spremni?

VILE VALO U SVICU!
Nekadašnji frontmen finskog sastava Him, koji je pre nekoliko godina zvanično prestao sa radom, nastupiće 9. aprila u Domu omladine u Beogradu, a samo dva dana pre toga, svratiće u naš svićkavi prostor i zasviraće za sve jagodinske fanove. Vile i njegova ekipa u Beogradu predstavljaju nov album ali su obećalii da će svirati vanvremenske hitove grupe Him, u Svicu će to biti jedna kraća verzija koncerta, jer je njihov cilj da podrže našu priču i skrenu pažnju kako su i ostali gradovi važni i mogu da budu značajni i ,,živi“, bez obzira što su mali.
Karte za ovaj događaj su naravno ograničene, i prodaju se samo u sredu po ceni od 3000 dinara. Požurite po svoju, jer ovo je nesvakidašnji događaj za Svitac, za Jagodinu, pa i Srbiju! 

 

Muzej Naive časti za rođendan!
Na današnji dan, 1960. godine, osnovan je Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Tim povodom, ova institucija je rešila da počasti sve posetioce, tako da će čitave nedelje biti besplatan ulaz. U muzeju trenutno možete pogledati izložbe ,,Art Brut“ i ,,I burn in Sun, Moon and Stars“ francuske umetnice Margo.

Predstava Omča opet na sceni
U četvrtak, 4. aprila, pogledajte u pozorištu predstavu ,,Omča“ Peđe Trajkovića, koju izvodi Gradsko pozorište Jagodina. Ova predstava je imala premijeru krajem prošle godine, a već su stigli da pokupe brojne nagrade na raznim festivalima širom Srbije.
Ovaj satirični komad će vas nasmejati, ali i naterati da se zapitate, gde smo to kao društvo stigli?

Prvo predavanje u Svicu

Akademski vajar, Jasmina Đorđević održaće u našem svetlucavom prostoru predavanje na temu ,,Umetnost i kultura u Starom Rimu“.
Ovo je predavanje iz serije predavanja koja Jasmina već neko vreme drži svojim učenicima, ali je rešila da proširi publiku i podeli svoja zanimljiva izlaganja i zapažanja i sa ostalim ljudima koji su zainteresovani za ovakvu tematiku. Predavanja nemaju ograničenja što se uzrasta tiče, jer kod Jasmine često dolaze i starije generacije da je slušaju.
Ova umetnica diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a neki od njenih radova, krase i naš Svitac.

Od svitanja do sumraka
U petak, u 19 h ne propustite da obiđete Zavičajni muzej u Jagodini,  jer otvaraju novu izložbu koja nosi naziv ,,Od svitanja do sumraka“. Autor izložbe je arheolog i viši kustos Sonja Perić.

Izložba je rezultat prve dve kampanje (2022.-2023.) projekta Sistematska arheološka prospekcija jagodinskog kraja, koji finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, a sprovode ga stručnjaci Zavičajnog muzeja Jagodine i Arheološkog instituta u Beogradu.
Kroz fotografije, biće predstavljene lepote jagodinskih sela i krajolika, ali i lepote arheologije i terenskog istraživanja.
Izložba će biti postavljena do sedmog maja.

Izložba i u Ćupriji
Ako nas pratite iz Ćuprije, ili ste ambiciozni i hitri pa možete u toku jedne večeri na dva mesta stići, u galeriji muzeja ,,Horeum Margi- Ravno“  u Ćupriji, otvara se izložba pod nazivom ,,Otvoreno pismo Kleu“.

Grandž veče 

5. aprila 1994. napustio nas je frontmen kultnog grandž benda Nirvana – Kurt Kobejn. Osam godina kasnije, na isti taj datum, preminuo je i Lejn Stejli, pevač  grandž benda Alice in Chains. Dakle, peti april, je dan kada su se ugasila čak dva grandž benda, i to ne bilo koja, već ona najpoznatija koja su ovaj pravac i definisali.
Zato ćemo u petak slušati grandž, ali ne samo Nirvanu i Aic, već sve bendove koji su obeležili jedan period, pa ćete moći da čujete zvuke bendova kao što su Pearl jam, Soundgarden, Stone temple pilots, Temple of the dog i razne druge.

 

Divan dan je

Kako ne vidite da divan dan je, dolazi nam E-PLAY u Svitac!
Beogradski alternativni bend sa tradicijom dugom 26 godina, nastupiće u subotu, 6. aprila od 21 h.
Minimalistički tekstovi, psihodelični rok, i sjajna energija na svirkama je naš opis za ovaj događaj a istina je da ne treba mnogo pisati, jer smo svi imali prilike da slušamo ovu fanstastičnu četvorku.

Prvih pedeset karata po promo ceni je već otišlo, sada odlaze nove karte po ceni od 1000 dinara, a na dan koncerta, karta će koštati 1200 dinara.
Pre benda E-play, binu će zagrejati alternativni bend Rihter.

Sada kada ste pročitali ceo Svetleći vodič kroz nedelju do kraja, možemo reći da je početak aprila uvek zgodan za šalu.
Ako je neko zaista pomislio da dolazi Vile Valo u Svitac, imamo da mu poručimo APRILILILILI! To smo se šalili, sve ostalo je istina, Svica nam 🙂
Ali i bez Vala, nedelja je zanimljiva, tako da izaberite neki događaj pa se vidimo da svetlimo zajedno.