Još jedan početak, još jedne nedelje i novi svetleći vodič, koji će vam osvetleti neke od zabavnih događaja u Jagodini i okolini. Spremili smo za vas malo od svega, sto posto smo nešto propustili, ali bićemo sve bolji i bolji u izveštavanju. Takođe, spremili smo svašta nešto i kod nas u prostoru, pa zato pročitajte tekst do kraja, kako biste sve lepo ispratili. Nemojte da bude da smo pisali ovol’ke pasuse za džabe.

LIKOVNA DRUŽINA ,,OGLEDALCE“
Počnimo naš vodič sa informacijama za naše najmlađe. Ukoliko imate kod kuće malog umetnika, i znate da bi mu podsticaj bio i više nego potreban da krene u pravom smeru, pozivamo vas na likovne radionice! U utorak i sredu, kod nas u Svicu, biće održane radionice za decu. Družina „Ogledalce“ nastala je 2011. godine i predvodi je vajarka Jasmina Đorđević. Ova družina ima iza sebe vrlo uspešna i produktivna druženja. Ostvarili su sjajne rezultate, kao što su grupne izložbe, nagrade na likovnim konkursima, i ono što je roditeljima možda najbitnije – uspehe na prijemnim ispitima. Sva deca iz prošle sezone su upisala željene umetničke fakultete. Jasmina će ovog puta držati radionicu za one najmlađe (od prvog do petog razreda), cena jedne radionice je 2000 dinara, a radionice će se održati u utorak i sredu od 18:30 do 20:30. Broj mesta je ograničen, pa najbolje da pozovete 0645355139 i rezervišete mesto, i naravno, pitate sve što vas zanima.


ŠTA IMA U POZORIŠTU?
Od ponedeljka, 23.oktobra, do petka, 27. oktobra 2023. godine, možete pogledati omladinske predstave u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji 13. Međunarodnog pozorišnog festivala DOPS u Jagodini. Predstave su različite, igraju omladinci, ali su sadržaj i tematika vrlo ozbiljni. Neki od naslova su : ,,Mi deca sa stanice Zoo“, ,,Usamljeni ljudi“, ,,Preljubnici“ ,,Kad se zavese spuste“, ,,Dragi umetnici“. Predstave počinju od 18 h.

RAPHAEL WRESSNIG & ENRICCO CRIVELLARO U GIMNAZIJI
U gimnaziji ,,Svetozar Marković“ održaće se svirka, i svi koji su bar jednom bili na svirci u ovom prostoru, znaju da ovo nije prvi put da stranci nastupaju u jagodinskoj školi. Slušali smo bluzere, džezere, rokere iz celog sveta, a ovog puta nam stiže Raphael Wressing iz Austrije, koji na orguljama donosi zvuke i bluza i džeza, a i fanka. Takođe, oni koji su bili bar jednom na svirci u ovom prostoru, znaju da ovakve koncerte posećuje uglavnom starija ekipa, a nije najjasnije zbog čega, jer je ulaz za đake i studente svega 300 dinara. Ako ste ne-đak i ne-student, možete naći kartu u pretprodaji za 800 dinara, a na dan koncerta odvojite 1000 dinara, jer realno je da nećete propustiti orgulje u Jagodini.

LUBARDA U ĆUPRIJI

Prošle nedelje u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji je otvorena izložba 17 slika Petra Lubarde. Lubarda je bio srpski slikar i akademik i živeo je od 1907-1974 godine. Izložba „Lubarda – jedna priča“ je nastala zahvaljujući saradnji Medija centra „Odbrana“, Kuće legata Lubarde i Muzeja Jugoslavije. Da vam sad ne pišemo o Lubardi, guglajte ga, ali možemo da napišemo da je Ćuprija vrlo blizu i da ovakvu priliku ne treba propustiti jer će izložba biti otvorena do 10. novembra.

PRVI VEK SRPSKIH I JUGOSLOVENSKIH POPISA NA KARTAMA
U Zavičajnom muzeju u Paraćinu, prošle nedelje postavljena je izložba Dušana Dačića, diplomiranog pravnika i studenta master studija Prava intelektualne svojine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On izrađuje geografske, istorijske i statističke karte, a to na društvenim mrežama prati preko 50 000 ljudi u Srbiji i regionu. Inače je rođeni Paraćinac i završio je školu u Paraćinu. A Paraćin nije daleko, pa trknite da vidite to, jer traje još mesec dana.

DŽEM OD JAGODA SIJA U SVICU

Petak, 27.oktobar – naš svetleći prostor i naš svetleći bend – Džem od jagoda. Ako volite đuskanje i energičnu atmosferu, a još niste upoznali ovu četvorku, onda se definitivno još niste dobro proveli na svirci. Morate da dođete! A ako ste već sto puta slušali ovaj bend, i tačno znate šta vas očekuje onda morate da dođete! Dakle, dolazak vam ne gine, osim ako baš ne volite zvuke rokenrola, fanka, popa, džeza, igranje, pevanje, druženje i lep provod. Svirka počinje u 21 h, ulaz je besplatan, dođite na vreme da zauzmete mesto i svetlite sa nama.


U subotu ćemo u našem svetlećem prostoru ugostiti prvog stranog muzičara!

Gerard Starkie, engleski muzičar i bivši pevač grupe Witness, održaće svoj premijerni nastup u Jagodini, 28. oktobra 2023. godine sa početkom u 21 čas gde će promovisati svoj autorski rad i izvesti neke od pesama koje će se naći na novom albumu Imaginary War Games.

Starkijev prvi bend Witness objavio je 2 hvaljena albuma 1999. i 2001. za Island Records; Before The Calm (1999) i Under A Sun (2001). Oba albuma su dobila veliki aplauz kritike. Usledile su brojne turneje, podržavajući Wilco, The Charlatans i Deus, zajedno sa prestižnim nastupima na Later with Jools Holland i Glastonbury Festivalu.

Nakon što se grupa Witness razišla 2004. godine, Starkie je počeo da snima i nastupa kao solo umetnik, kao i da svira gitaru za Bristol art rock veterane The Blue Aeroplanes. Između 2006. i 2017. objavio je solo album Potions (2011) i 2 albuma sa The Blue Aeroplanes, Anti-Gravity (2011) i Welcome Stranger (2017), povremeno nastupajući po Britaniji, Evropi i SAD. Napuštajući The Blue Aeroplanes 2017., Starkie je koncentrisao svoju energiju na svoj solo rad i svoj novi poduhvat sa partnerkom Hazel Winter, The Jesus Bolt, koji je objavio svoj drugi album Machine Gun Nest u septembru ove godine.

Kartu za ovu lepu svirku moći ćete da kupite kod nas svakog dana do subote, od 16h do 23:30 h za 500 dinara.

U subotu će karta koštati 600 dinara.

Dođite, slušajte, podržite!