Dobra stvar kod oktobra meseca, jeste to što liči na leto: toplo je i vedro, ali sadrži brojna kulturna dešavanja, koja su uglavnom tokom leta pauzirana, pa zato možete u isto vreme uživati i u lepom vremenu, i u zanimljivim događajima. Pošto su se ljudi mahom vratili sa odmora, možete naći i društvo sa kim da odete na određeni „ivent“, pa ostaje na vama samo da izaberete šta je vaša šolja čaja. Da krenemo hronološki, pa da vas uputimo šta sve ove nedelje možete videti i čuti.

IZLOŽBA KOLEKCIJE NARODNIH INSTRUMENATA IZ CELOG SVETA

Izložba Zvuci sveta, koju čine tradicionalni autentični instrumenti iz svih krajeva sveta, otvorena je u ponedeljak, 9. oktobra u 19 sati, u jagodinskom Kulturnom centru, u okviru istoimenog projekta koji organizuje Udruženje građana “Nasleđe” Despotovac pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a koji za cilj ima afirmaciju i edukaciju stanovništva, naročito dece i mladih, o svetskoj muzičkoj baštini.

Malo kasnimo da najavimo otvaranje, ali svi zainteresovani ovu izložbu mogu videti do četvrtka, 12. oktobra, a istog dana će u 19 sati, takođe u Kulturnom centru, biti održan i koncert koji nosi isti naziv kao i ova nesvakidašnja izložba.

 

EMERIK FEJEŠ – RAZGLEDNICE IZ (NE)POSTOJEĆIH GRADOVA

Muzej naivne i marginalne umetnosti će 12. Oktobra u 19 h, u prostoru Centra za kulturu Svilajnac otvoriti izložbu pod nazivom EMERIK FEJEŠ – RAZGLEDNICE IZ (NE)POSTOJEĆIH GRADOVA.
Emerik Feješ bio je srpski slikar, svetski klasik naivne umetnosti dvadesetog veka, koji je živeo i stvarao u Novom Sadu. Izlagao je širom sveta svoje urbane legende, za koje je više puta dobijao nagrade i priznanja. Najveća i najreprezentativnije kolekcije njegovih slika nalaze se u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Izložbu ćete moći da pogledate do trećeg novembra, svakog radnog dana od osam do osam.

RECITACIONICA

A za sve vas koji želite da odvedete negde decu, pravi izbor je Republički festival u Jagodini – „Recitacionica“  koja predstavlja čuvara srpskog jezika i lepog izražajnog govora. Recitacionica je mlad festival, nastao prošle godine, a održava se u Jagodini od 13. do 15. oktobra u prostorijama Kulturnog centra. Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: osnovnoškolski uzrast, od prvog do četvrtog razreda, kao i uzrast od petog do osmog razreda i srednjoškolski uzrast, od prve do četvrte godine. Nastup recitatora pratiće tročlani stručni žiri, na čelu sa književnikom i dečijim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, koji će biti predsednik žirija.
 Ostali članovi žirija su pesnik Marko Milošević i Adrijana Milosavljević. Žiri će nagraditi po tri najbolja recitatora iz svake kategorije. Prvoplasirani u najnižoj kategoriji dobiće vikend za celu porodicu na Zlatiboru, dok će kandidati koji pobede u ostalim kategorijama dobiti novčane nagrade. U okviru festivala biće izabran i najbolji mladi pesnik do 25 godina. On će poneti nagradu koja nosi ime „Čuvar nacrtane ovce“ po pesmi poznatog pesnika Peđe Trajkovića, njemu u čast. Pravo na učešće u takmičenju imaju svi pesnici starosti do 25 godina iz cele Srbije. Nagrada za pobednika je besplatno štampanje zbirke pesama.

Upravnik Gradskog pozorišta u Jagodini, Petar Mitić ističe da je cilj ove manifestacije nadmetanje u izražajnom kazivanju poezije, poetsko-scenska edukacija dece i mladih, negovanje srpskog jezika, lepog izražajnog govora i poezije u celini.

STAND UP KOMEDIJA U SVICU

Po prvi put u Jagodini, dogodiće se stand up – open mic veče (iliti veče otvorenog mikrofona). To podrazumeva da će svako ko želi da učestvuje, moći da se uključi u ovaj nastup. Otvoreni mikrofon je otvorenog srca, pa vam ne treba neko prethodno iskustvo za to. Jedino što je bitno da uradite je da pripremite materijal od 5- 7 minuta i prijavite se putem društvenih mreža (fb – Svitac, insta – svitac035).
Za one koji vole komediju, ali samo da slušaju, pozivamo ih da dođu i podrže nastup u petak, ni manje ni više nego trinaesti. Domaćin večeri biće naš mladi glumac Matija Ristić, a otkrićemo vam da imamo goste i iz drugih gradova.
Ovo je tek početak novih događaja u Jagodini, i nadamo se da će zaživeti i postati dobra tradicija.

SVIĆKAVA FUNKY SOUL SUBOTA
U subotu nas u našem svetlucavom prostoru, očekuje kvalitetna selekcija funky, soul, hip hop, disco muzike. Didžej će biti naš stari i dobri prijatelj Srđan Andrić. Oni koji ga poznaju,  znaju da nas očekuje puno kvalitetne muzike za đusku, zabavu i opuštanje. Vi koji ga ne znate, požurite da to i otkrijete.